HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Merevsz√°rny√ļ UL

Afrikai kaland Tetrasszal


Id√©n tavasszal Rolland James placc√°n, a Serre Poncon-i t√≥ partj√°n tan√≠totta Thierry Simonet Farkas Tibinek √©s j√≥magamnak a tandem motoros erny√Ķz√©s fort√©lyait. K√©t rep√ľl√©s k√∂z√∂tt a hang√°r √°rny√©k√°ban nagy √©lvezettel hallgattuk Rolland afrikai kalandjait. Megk√©rtem, vesse pap√≠rra ezeket az Aeromagazin olvas√≥i sz√°m√°ra. √ćme az eredm√©ny:

A szerz√Ķ a Tetrasszal Amikor v√©gre kifizetted a g√©ped utols√≥ r√©szlet√©t is, √©s √ļgy √©rzed, eg√©sz j√≥l boldogulsz a navig√°ci√≥val, utazhatn√©kod t√°mad. Meg√≠g√©rtem Ren√©-nek, az egyik tan√≠tv√°nyomnak, hogy megl√°togatom Szeneg√°lban. √Ātn√©ztem a g√©pet, Thierry m√Ľhely√©ben bark√°csoltam egy tartal√©k √ľzemanyagtart√°lyt, bepakoltuk a minim√°lisan sz√ľks√©ges cuccot k√©t f√Ķre, √©s 2003. december 18.-√°n reggel felsz√°lltunk a d√©li alpokban tal√°lhat√≥ Les Crots-b√≥l…

Spanyolorsz√°gon √°t

Els√Ķ √°llom√°sunk Spanyolorsz√°gban Sabadell; Nagyg√©pes rept√©r, elvileg nem is fogadnak UL g√©peket, meggy√Ķz√Ķ r√°di√≥z√°s mellett persze tesznek kiv√©teleket…Mint minden spanyol rept√©ren, itt is tilos az aut√≥benzin, feltankolunk h√°t 100 LL-es repbeny√°b√≥l. Rep√ľl√©si tervet kell leadnunk, viszont ingyen kapjuk az id√Ķj√°r√°s-el√Ķrejelz√©st, √©s seg√≠tenek az √ļtvonal tervez√©sben.
A P√°rizs-Dakar ralli l√©gij√°rmuvei, a sz√©lzs√°k mellett a Tetras Egy h√©tre k√©rtem enged√©lyt Spanyolorsz√°gra, 300 m√©teres utaz√≥magass√°gra. Mikor bemutatom a rep√ľl√©si tervem Castell√≥n de la Plana-ig, a sabadell-i toronyban cs√≥v√°lj√°k a fej√ľket, hogy az Ebre delt√°j√°n kell √°trep√ľln√∂m, ami „muy peligroso” (nagyon vesz√©lyes). √Čs l√Ķn, t√∂bb mint egy √≥r√°t k√ľszk√∂d√ľnk 1000 l√°bon nagyon durva turbulenci√°ban, m√°r azt hittem sz√©tesik a Tetras; v√©g√ľl FL 85-√∂n folytatjuk az utat Castell√≥n-ig, h√∂lgyutasom idegei romokban… Castell√≥nban megtudjuk, hogy nagy szerencs√©vel jutottunk √°t, a turbulencia √©szaki sz√©l eset√©n Ibiz√°ig is terjedhet.
M√°snap csod√°latos √©lm√©nyben van r√©sz√ľnk, FL 105-√∂n v√°gunk √°t a Sierra Nevada f√∂l√∂tt, egy s√≠paradicsomot is √©rintve. A rept√©r egy sz√Ľk v√∂lgyben fekszik, narancsf√°kkal √∂vezve, a hely gy√∂ny√∂r√Ľ, de sehol senki, tov√°bbindulunk. Jerez de la Fronter√°ban sz√°llunk le a naplemente f√©ny√©ben, a rept√©ren kellemes a fogadtat√°s, az adminisztr√°ci√≥ ut√°n ir√°ny taxival a v√°ros, ahol lefekv√©s el√Ķtt m√©g tesz√ľnk egy kis felfedez√Ķ k√∂rutat a borospinc√©kben.

Afrik√°ban

Reggel Tangernek vessz√ľk az ir√°nyt. A marokk√≥i ellen√Ķr figyelmeztet, hogy a delt√°t minimum 2500 l√°bon kell √°trep√ľln√ľnk, 5500-r√≥l spir√°lban j√∂v√∂k le, hogy a v√≠zparti p√°ly√°ra lesz√°lljak. R√∂gt√∂n kider√ľl, hogy Afrik√°ban vagyunk: az elvileg k√©t napja lek√ľld√∂tt rep√ľl√©si enged√©lyem m√©g sehol, m√©g tov√°bbi h√°rmat kell v√°rnunk, miel√Ķtt tov√°bbindulhatunk.
A k√∂vetkez√Ķ √°llom√°s El Jadida, a p√°lya lak√≥√©p√ľletek k√∂zt h√ļz√≥dik meg, gyerekek fociznak az aszfalton, k√∂r√ľl√∂tt√ľk pedig j√∂nnek-mennek a motorbiciklik, szam√°rkord√©k, tehenek √©s birk√°k. J√≥l fogadnak, a meteorol√≥giai √©p√ľletben alszunk. M√°snap Agadiron √°t Tarouddant-ba rep√ľl√ľnk, ahol Jacques Chirac √©pp az „Arany Gazella” nev√Ľ palotafogad√≥ban m√ļlatja az id√Ķt az √ľnnepek alatt. P√°r napot kellemesen elmulatunk itt francia ejt√Ķerny√Ķs√∂k √©s egy√©b nyughatatlan n√©ps√©g t√°rsas√°g√°ban, megcsod√°ljuk az eln√∂knek fenntartott marokk√≥i katonai Pum√°t.
Tan-Tan-ba √©rve 27 csom√≥s sz√©l fogad, katon√°k seg√≠tenek kik√∂tni a Tetrast, √°ll√≠t√≥lag homokvihar d√ļl Laayoune-ban, nem indulhatunk tov√°bb. A Paris-Dakar rallye-re v√°r√≥ francia kempingez√Ķk bevisznek a v√°rosba, ahol 0,32 eur√≥√©rt annyi z√∂lds√©get vesz√ľnk vacsor√°ra, hogy meg sem b√≠rjuk enni. A katon√°k megengedik, hogy a rept√©ren aludjunk, haszn√°lhatjuk a konyh√°jukat is. M√°snap nyoma sincs homokviharnak, gy√∂ny√∂r√Ľ az id√Ķ, Laayoune-on √°t eljutunk Ad Dakhl√°ba. √ötk√∂zben a Kan√°ri-szigetek l√©gter√©n haladunk √°t.
Az √ļj √©v els√Ķ napj√°n √©rkez√ľnk Nouadibou-ba, sz√≠v√©lyes a fogadtat√°s. A rend√Ķrs√©g r√∂gt√∂n el is int√©zi p√°r mobilh√≠v√°ssal, hogy enged√©lyt kapjunk Atarba rep√ľlni, de t√ļl k√©s√Ķ m√°r aznap elindulni, a rend√Ķr√∂rs√∂n alszunk. Este vacsoravend√©gek vagyunk Dabou-n√°l, akit d√©lben lesz√≥l√≠tottunk, hogy adjon tippet, hol eb√©delj√ľnk. A rend√Ķr√∂k v√≠zum h√≠j√°n nem akarnak kiengedni a v√°rosba, de amikor elmondom, hogy Maurit√°nia franciaorsz√°gi nagyk√∂vete szem√©lyesen biztos√≠tott r√≥la, hogy rep√ľl√Ķvel nincs sz√ľks√©g√ľnk v√≠zumra, csod√°lkoznak √©s elengednek.
M√°snap ir√°ny Atar, a vas√ļti s√≠nek vonal√°n haladunk. A rept√©r csak heti k√©t napot m√Ľk√∂dik, ahogy meg√©rkez√ľnk, j√∂n egy kert√©sz √©s egy katona, √©s 2000 ouguiy√°t k√©rnek a g√©p √Ķrz√©s√©√©rt. Lealkudom 1000-re. A katona telefonon riasztott h√°rom turb√°nos j√≥embert, akik a kij√°ratn√°l azonnal lecsapnak r√°nk sz√°ll√°st aj√°nlva. Alig tudunk megszabadulni t√Ķl√ľk. Egy √©tterem terasz√°n pihenn√©nk ki a megpr√≥b√°ltat√°sokat, de ott terem az √°ll√≠t√≥lagos rend√Ķrf√Ķn√∂k, √©s k√©ri az √ļtleveleinket. V√©g√ľl megel√©gszik azzal, hogy v√≠zum helyett igazol√°st √≠r az √ļtleveleinkbe, de vele kell menn√ľnk, hogy a rend√Ķrf√Ķn√∂kkel elint√©ztess√ľk a g√©p √Ķrz√©s√©t. √ötk√∂zben azt√°n meggondolja mag√°t, azt mondja, m√©gse, a f√Ķn√∂k kicsit r√°men√Ķs, 200 eur√≥t akar majd legombolni r√≥lunk. Vissza az √©tterembe, de j√∂n egy aut√≥, elvisznek a rept√©r igazgat√≥j√°hoz, aki 17 √≥r√°ra a rept√©rre rendel minket, hogy befizess√ľk az illet√©ket. 40 perc v√°rakoz√°s √©s t√∂bb √ļjabb √∂njel√∂lt v√°mszed√Ķ leszerel√©se ut√°n v√©gre megj√∂n az igazgat√≥; lehervad r√≥la a mosoly, mikor meghallja, hogy Nouadibou-ban csak 350 ouiguiy√°t fizett√ľnk. V√©g√ľl kiegyez√ľnk 1000-ben 3 napra, a p√©nzt egyenest a zseb√©be s√ľllyeszti.
M√°snap a b√°zis parancsnoka t√°j√©koztat, hogy se √Ķrz√©si d√≠jat nem kell fizetn√ľnk, se rep√ľl√©si tervet leadnunk, az igazgat√≥nak meg pl√°ne nem. Ha sivatagi lesz√°ll√≥helyet keres√ľnk, sz√≥ljunk csak neki. H√°rom fiatal katonai pil√≥ta j√∂n n√©zegetni a Tetrast √©s k√©rdezgetnek, az egyik√ľkt√Ķl megkapom az adrari p√°ly√°k √∂sszes GPS-koordin√°t√°it. Elviszem √Ķket egy k√∂rre a Tetras-szal, lelkesek √©s boldogok. Minden nap √ļjabb sivatagi placcokat fedez√ľnk fel, √©s mindenhol hihetetlen√ľl kedvesen fogadnak.
Lej√°r az id√Ķnk, indulunk tov√°bb Szeneg√°lba, St-Louis-ba. Az id√Ķj√°r√°s nem k√©nyeztet el, f√©l√≥ra rep√ľl√©s ut√°n a homokvihar visszaford√≠t Atarba. A rept√©r igazgat√≥ja nem akarja engedni, hogy maradjunk, aznap √©rkezik a Paris-Dakar rallye karav√°nja, de a katonai parancsnok k√∂zbenj√°r, maradunk. Nagy √©lm√©ny v√©gign√©zni az etapot!
H√°rom nap ut√°n v√©gre megkegyelmez az id√Ķ, √©s indulhatunk St-Louis-ba, GPS-szel a sivatagon √°t, 20-30 km/h sz√©lben. Fantasztikus a s√°rga-barna homokkal cs√≠kozott d√Ľn√©k l√°tv√°nya, mintha katonai √°lc√°z√°sra k√©sz√ľltek volna.
Meg√©rkezv√©n, az ellen√Ķr azonnal a toronyba h√≠vat. Nem kapta meg Atarb√≥l a rep√ľl√©si tervet, √©s nincs enged√©lyem Szeneg√°lba. Azt√°n somolyogva hozz√°teszi: „Nem l√©phet be Szeneg√°lba enged√©ly n√©lk√ľl, de esetleg el tudom int√©zni a dolgot: legal√°bb 30 euro kell, hogy h√©tf√Ķ reggelre megk√©rjem Dakarb√≥l a pap√≠rt, ma szombat van, minden z√°rva.” Meg√°llapodunk 15 eur√≥ban. Elhelyezz√ľk a Tetrast, √©s mikor m√°r induln√°nk taxit fogni, az ellen√Ķr lej√∂n a toronyb√≥l √©s sop√°nkodva visszaad 5 eur√≥t. Vas√°rnap megn√©zz√ľk a djoudj-i nemzeti parkot egy volt francia pil√≥t√°val, aki 14-szer rep√ľlte √°t a sivatagot, √©s j√≥l ismeri Nyugat-Afrik√°t, most sz√°llodaigazgat√≥. A rengeteg mad√°r mellett l√°tunk krokodilt, varacskos diszn√≥t, majmokat, gazell√°t, s√©tahaj√≥z√°son tal√°lkozunk egy franci√°val, aki a pelik√°noknak √©p√≠t mened√©ket a sz√°raz √©vszakra. M√°snap vissza a rept√©rre, az igazgat√≥ nem mulasztja el megjegyezni: „Tudja, hogy ha enged√©ly n√©lk√ľl l√©p be Szeneg√°lba, norm√°l esetben elkobozz√°k a rep√ľl√Ķj√©t √©s m√©g egy j√≥ kis b√≠rs√°got is leakaszt?” El√Ķadom a szeneg√°li nagyk√∂vets√©gt√Ķl kapott t√°j√©koztat√°st, mely szerint enged√©ly n√©lk√ľl bel√©phetek. Az igazgat√≥ d√ľh√∂ng, az ellen√Ķrrel t√°rgyal, v√©g√ľl faxot akar velem √≠rattatni a dakari hat√≥s√°gnak. P√°r perccel k√©s√Ķbb az ellen√Ķr felh√≠v a toronyba, bejelenti, hogy megvan az enged√©lyem, √©s hozz√°teszi, mennyit f√°radt vele, h√°romszor telefon√°lt √©s k√©tszer faxot k√ľld√∂tt, ez√©rt m√©g 15 euro j√°r neki. Nem v√°laszolok, √≠rom a rep√ľl√©si tervemet Saly-ba. Kis hallgat√°s ut√°n szeretn√© legal√°bb az 5 eur√≥t, amit el√Ķz√Ķ este nagylelk√Ķen visszaadott. Befejezem az √≠r√°st, √©s megjegyzem, hogy √≠gy is sz√©pen kasz√°lt. N√©mileg s√©rt√Ķd√∂tten k√∂zli, „Rendben, mehet!”

Saly, a célállomás

Siker√ľl Ren√©t meglepn√ľnk. A rept√©ren tal√°lkozom a szeneg√°li ULM Sz√∂vets√©g eln√∂k√©vel, akit√Ķl megtudom, hogy az enged√©lyt nem k√∂telez√Ķ a Szeneg√°lba √©rkez√©s el√Ķtt megk√©rni, a helysz√≠nen is beszerezhet√Ķ…
√Ėt napot t√∂lt√ľnk Ren√©n√©l √©s a k√∂rny√©ken rep√ľl√©ssel, majd indulunk Tambacound√°ba. Az ottani ellen√Ķr n√©mi apr√≥ ut√°n r√°di√≥n sz√≠v√©lyesen a bar√°tjak√©nt aj√°nl a simenti rep√ľl√Ķt√©ri koll√©g√°ja figyelm√©be. Elindulunk, erd√Ķk √©s a Gambia foly√≥ kanyarg√≥ medre felett rep√ľl√ľnk. F√ľstfelh√Ķben k√∂zel√≠tj√ľk meg a repteret, az √Ķr√∂k az erd√Ķt perzselik k√∂r√ľl√∂tte a sz√°raz √©vszakra k√©sz√ľlve. A 2 km hossz√ļ √©s 100 m sz√©les d√∂ng√∂lt p√°lya t√∂k√©letes √°llapotban van. Az egyetlen ember, akivel tal√°lkozunk, a meteorol√≥giai √°llom√°s megfigyel√Ķje, felaj√°nlja, hogy r√°di√≥n felh√≠vja a 2 kilom√©terre l√©v√Ķ sz√°llod√°t, hogy √©rt√ľnk j√∂jjenek aut√≥val, de mi ink√°bb gyalogoln√°nk. Nem engedhet el minket egyed√ľl a parkban. Megl√°tom a 125-√∂s Hond√°j√°t, megk√©rdem, nem vinne-e el? Felcsillan a szeme, h√°rman √ľl√ľnk a motorra, bevisz a kis falu egyetlen sz√°llod√°j√°ba.
M√°snap szafarira indulunk, a reggeli hidegben takar√≥ba burkol√≥zva csod√°ljuk a teheraut√≥r√≥l az √°llatokat. Gy√∂ngyty√ļkcsapatokat, t√Ķl√ľk nem messze oldalg√≥ sak√°lokat, mindenfajta gazellacsord√°t, madarakat, majmokat, √≥ri√°s krokodilokat, varacskos diszn√≥kat l√°tunk, √©s hab a tort√°n, m√©g egy leop√°rdot is; √°ll√≠t√≥lag √©vente egy, ha erre j√°r, ez√©rt tartanak bel√Ķle a Brigitte Bardot alap√≠tv√°nya √°ltal aj√°nd√©kozott ketrecben.
Vissza a rept√©rre a Hond√°val, √©s ir√°ny Tambacounda. Az ottani ellen√Ķr egy csomag cigaretta √©s 500 F CFA fej√©ben (0,76 euro) megengedi, hogy a g√©p√ľnk sz√°rnya alatt t√∂lts√ľk az √©jszak√°t a parkol√≥ban.

Vissza a vadonba

Janu√°r v√©g√©n √©r√ľnk vissza a 10 centis h√≥val fedett Les Crots-ba. T√∂bb mint 14000 km-t tett√ľnk meg, 106 √≥r√°t rep√ľlt√ľnk meghib√°sod√°s n√©lk√ľl. V√©ge az √°lomnak, visszat√©rt√ľnk a barb√°rok vil√°g√°ba. Nincs t√∂bb szolidarit√°s, nem kapunk se katonai GPS-koordin√°t√°kat, se aj√°nd√©k √ľzemanyagot, a t√∂bbir√Ķl nem is besz√©lve. √ögy t√Ľnik, a fejl√Ķd√Ķ orsz√°gokban legal√°bb m√©g maradt n√©mi civiliz√°ci√≥, a baksisosztogat√°s szok√°sa ellen√©re.

Rolland James írása és fotói
Kádár Andrea fordítása 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   


viagra (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 22. csŁtŲrtŲk, 20:34
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
atlantic ballys casino city [wasatlanticballyscasinocityfor.blogspot.com] - atlantic ballys casino city las vegas poker tournament [arelasvegaspokertournamentan.blogspot.com] - las vegas poker tournament nexium [withnexiumor.blogspot.com] - nexium estradiol [thatestradiolwith.blogspot.com] - estradiol backgammon board game [whenbackgammonboardgamebe.blogspot.com] - backgammon board game casino chip code free [atcasinochipcodefreethis.blogspot.com] - casino chip code free auto loans [laautoloanswhere.blogspot.com] - auto loans forex forums [comforexforumsbe.blogspot.com] - forex forums em gift hold poker texas [theemgiftholdpokertexasin.blogspot.com] - em gift hold poker texas furniture [wwwfurniturethe.blogspot.com] - furniture casino minnesota run state [encasinominnesotarunstatede.blogspot.com] - casino minnesota run state black casino jack [lablackcasinojackthis.blogspot.com] - black casino jack the forex market [wheretheforexmarketto.blogspot.com] - the forex market unsecured loans bad credit [onunsecuredloansbadcrediton.blogspot.com] - unsecured loans bad credit aviation loans [thataviationloansare.blogspot.com] - aviation loans day traders florida [ofdaytradersfloridait.blogspot.com] - day traders florida instant cash loans [wheninstantcashloansabout.blogspot.com] - instant cash loans low rate loans [whenlowrateloansof.blogspot.com] - low rate loans car financing [aboutcarfinancingthis.blogspot.com] - car financing backgammon history [whenbackgammonhistoryan.blogspot.com] - backgammon history cheap celexa [withcheapcelexafor.blogspot.com] - cheap celexa buy flonase online [debuyflonaseonlinewith.blogspot.com] - buy flonase online generic valium [comgenericvaliumfrom.blogspot.com] - generic valium gifts [bygiftsde.blogspot.com] - gifts viagra [whenviagrato.blogspot.com] - viagra It usually takes more than three weeks to prepare a good impromptu speech. -- Mark Twain
viagra (…rtťkelťs: 1)
Szerzű: paulpaaterson DŠtum: 2006. jķnius 30. pťntek, 20:22
(Profil | ‹zenet kŁldťse)
buy levitra [asbuylevitraon.blogspot.com] - buy levitra global forex [forglobalforexcom.blogspot.com] - global forex casino mohegan [thecasinomoheganor.blogspot.com] - casino mohegan buy fioricet [wherebuyfioricetin.blogspot.com] - buy fioricet 13 casino chip gram poker [is13casinochipgrampokercom.blogspot.com] - 13 casino chip gram poker black casino free jack net [atblackcasinofreejacknetwho.blogspot.com] - black casino free jack net diablo [ondiablothis.blogspot.com] - diablo forex currency [fromforexcurrencywhere.blogspot.com] - forex currency celebrity down poker show [comcelebritydownpokershowor.blogspot.com] - celebrity down poker show fioricet [befioricetor.blogspot.com] - fioricet 2002 poker series world [as2002pokerseriesworlda.blogspot.com] - 2002 poker series world guide to day trading [whatguidetodaytradingon.blogspot.com] - guide to day trading hands poker video [ashandspokervideode.blogspot.com] - hands poker video forex option [asforexoptionabout.blogspot.com] - forex option swing trader [withswingtraderthis.blogspot.com] - swing trader polyphonic ringtones for sharp [whatpolyphonicringtonesforsharpa.blogspot.com] - polyphonic ringtones for sharp casino royale tt [acasinoroyalettas.blogspot.com] - casino royale tt construction loans [whenconstructionloansto.blogspot.com] - construction loans wheels [orwheelsto.blogspot.com] - wheels eloan [theeloande.blogspot.com] - eloan backgammon netscape [bebackgammonnetscapeabout.blogspot.com] - backgammon netscape tramadol [latramadola.blogspot.com] - tramadol cheap skelaxin [decheapskelaxinon.blogspot.com] - cheap skelaxin buy renova online [whenbuyrenovaonlinehow.blogspot.com] - buy renova online viagra [wwwviagrathat.blogspot.com] - viagra You will pioneer the first Martian colony.Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.10 mŠsodperc