Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Hátimotor

Farkas Tibor


Még mászni sem tudott igazán, amikor már arról álmodozott, egyszer a hegy felett lejtőző madarakkal szárnyalhat. A gyerekkori modellezést a vitorlázórepülés követte, tizennégy éves volt ekkor. A vitorlázással töltött hat év alatt megszerezte az ezüstkoszorú teljesítményszintet, valamint a szakszolgálati engedélyt. A vitorlázás körülményessége, illetve a kapacitás- és időhiány azonban egyre inkább leszűkítették a repülési lehetőségek körét – a vágy a repülés iránt azonban nem változott.

Egyik barátja akkoriban már siklóernyőzött, és látva a repülés ezen módjának kihasználhatóságát és előnyeit, Tibi is belevágott, abban bízva, hogy kevesebb idő ráfordításával többet lehet majd a levegőben.
– Többször előfordult, hogy a dombon ültem – ahol most már évek óta oktatok –, és elképzeltem, ahogy könnyed mozdulattal elemelkedek a levegőbe. Így is történt. Hirdetés útján vettem egy kezdetleges felszerelést.
A „kiképzés” eléggé rendhagyó módon zajlott:
– 1994 decemberében elolvastam a tankönyvet, és önállóan tanultam meg siklóernyőzni. Később Simonics Petinél vizsgáztam, akit egy kékesi repülés során ismertem meg. Megvettem tőle második ernyőmet, amivel már több mint 100 órát repültem két év alatt. Gyorsan fejlődtem, az 1999-es nemzeti bajnokságon már második lettem. Azóta már több mint 1000 órán vagyok túl.
Ahogy teltek a repüléssel töltött évek, a tapasztalattal együtt az igényeim is nőttek.
Egyébként is régi vágyam volt, hogy tágabb határok között repüljek, hogy gond nélkül benézhessek a szobám ablakán repülés közben. Ekkor jött az ötlet: építsünk hátimotort! Nem sokkal később ismerkedtem meg Szabó Gyurival és a Parapowerrel.

Így lett Tibi a Vampair első forgalmazója és oktatója.
– 2000 óta oktatok, segítve ezzel sokak álmának megvalósulását, hogy átélhessék a harmadik dimenzió hihetetlen varázsát. Aztán megszereztem a tandem-szakoktatói, a csörlés-szakoktatói, a hátimotor-szakoktatói és a motoros tandem szakoktatói jogosítást. Motorral az évek alatt mintegy 1200 órát repültem már, dacolva az időjárás minden viszontagságával.
Az évek során megalakítottuk a Mátra Extrém Sportrepülő Klubot, ahol egyre több pilóta repülési hátterét tudjuk biztosítani. Sok száz embernek adtam már át a tudásomat, és bár ma már az időm nagy részét extrém rendezvényeket szervező cégemre, a Vextonra kell fordítanom, tanfolyamokat, átképzéseket és tréningeket egyaránt indítunk. Nagyon fontos számomra az, hogy a sportot kedvelő pilóták önállóan, biztonságosan és jól repüljenek, hiszen felelősséggel tartozom értük.
Sokan járnak hozzánk, a Mátrába a főváros környékéről is. A helyszín nemcsak nagy repülésekre, hanem az alapok elsajátítására is kiválóan alkalmas. A megalapozott siklóernyőstudás pedig a motoros ernyőzést is biztonságosabbá teszi.
Úgy érzem, a repüléssel töltött évek alatt kitűzött céljaim megvalósultak, szeretném, ha minden így folytatódna tovább.

M. K.
További információ:
Farkas Tibor a Vampair-termékek forgalmazója
E-mail: info@vexton.hu
Tel.: 06 70 312 76 09
Internet: www.vexton.hu


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Hátimotor

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.07 másodperc