Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Hátimotor

Az első romániai motoros ernyős találkozó


Brassó, 2007. január 5–7.

Szándékosan nem írtunk Erdélyt, mert bár Brassó még ízig-vérig erdélyi város, a résztvevők zöme román ajkú volt, és a Kárpátokon túlról jött. Január elseje óta először az általam ismert és elismert történelem szerint a Kárpátokon túl is Európa van. Erre külön kíváncsiak voltunk, amikor a román motoros ernyősökkel való ismerkedésre készültünk.

Az út oda-vissza kimondottan élvezetes volt a kitűnő minőségű utakon, a határátkelés pedig alig volt több, mint lassítás. Meg kell hagyni, kicsit tétován indult a rendezvény, de mint tudjuk, minden kezdet nehéz. Egészen pontosan még a spontán összeverődés látszatát is csak idővel értük el, de vasárnap délutánra, mikor az utolsó repülések végeztével és a részvételt tanúsító, névre szóló diplomák kiosztása után kézről kézre körbejárt a pezsgősüveg a letaposott hóban álldogáló, némileg csapzott, lefáradt, de csillogó szemű társaságban, mindenki úgy érezte, van mit ünnepelni, valami elkezdődött. A Brassó melletti Ghimbav repterén térdig érő hó fogadta az egymás után befutó résztvevőket. A felszerelések a sufnituning remekeitől – MZ motorból házilag barkácsolt „ventilátor”, home made trájk – a Parapower, Fresh Breeze és egyéb gyártmányú motorokon át igen színes képet mutattak. A csapat jobbára lelkes fiatalokból állt, akik információra, tapasztalatcserére, ismeretekre éhesen érkeztek. Nem is tértek haza dolguk végezetlen, mindenkinek hasznára vált a kétnapos „tréning”: műszaki újdonságok, hírek, sok gyakorlás, tanulás, start- és egyéb technikák csiszolgatása. Természetesen ott is belesétáltak a könnyebb levegőbe emelkedés látszata miatt a különféle trájkos megoldások zsákutcáiba.
Bár a szinte teljes szélcsend még a lábról üzemelők dolgát sem könnyítette meg az amúgy is embert próbálóan mély hóból, nem lehetett panasz az időjárásra, megúsztuk enyhe hószállingózással, vasárnap pedig a nap is kisütött néhány órára, szemvakítóan felragyogtatva az egyébként is szépséges, fehér hegyek alkotta díszletet. A reptéren a jellemző hangaláfestést a motorok naphosszat szakadatlan berregtetése adta – ki-ki büszkén parádézott saját eszközével, némiképp a fácánkakasok dürrögésére emlékeztető módon.
Szombat este közös vacsora várt a reptéren, utána pedig egy helyi vendéglátóipari egységben éjszakába nyúlóan folytattuk az ismerkedést az aznap készült videók, fotók kivetítőn való elemzésével és bőségesen meglocsolt, intenzív szakértéssel. Vasárnap Törcsvár és Brán közé helyeztük át székhelyünket, hogy – a vámpírvér kötelez – tiszteletünket tegyük az ultrakönynyű repülés „ősatyja”, Drakula gróf váránál. Drakula ugyanis jó négy évszázaddal Lilienthal előtt termikelt már a holdfényben, egy egyszerű, öt négyzetméteres fekete lepel segítségével, aminek ráadásul még reflex profilja sem volt. Egy várától 6 kilométerre fekvő mezőt választottunk bázisnak, ahol a fel- és leszálló, alacsonyan forgolódó színes ernyők látványa olyannyira megejtette a közeli országúton közlekedőket, hogy a kíváncsian megálló autósok időnként valóságos forgalmi akadályt képeztek. Volt tehát közönség, de még a média érdeklődését is felkeltettük, az Antenna 1 országos tévécsatorna is kivonult filmezni és interjúvolni a nagy premier alkalmából.
Jó volt látni az ottani pilóták lelkesedését, érdeklődését, buzgó tanulni vágyását, jó volt érezni fogadókészségüket, az új ismeretekre, tapasztalatokra való nyitottságukat. Mintha visszacsöppentünk volna úgy 5 évet az időben, Magyarországon talán körülbelül akkoriban tartott ebben a stádiumban a motoros ernyős mozgalom. Nincs tehát más hátra, mint előre: ha még nincs is annyira közel az idő, hogy megrendezzük a „keleti Basse Hamot”, álmodni már most is lehet róla.
Első lépésként máris megegyezés született a folytatásra: tavasszal sort kerítünk egy újabb találkozóra és közös repülésre romániai tájakon. Vendéglátóink szeretettel várnak mindenkit, akinek kedve van csatlakozni.
Köszönet a bukaresti Phoenix repülősklubnak a kezdeményezésért és a szervezésért!

Az idei tél kiszámíthatatlansága miatt valamikor március és május közöttre tervezett tavaszi találkozóra a Vampair társasutazást szervez, melynek célja a helyi pilóták képzése, tapasztalataik gyarapítása és természetesen a közös repülés, „háztűznézés”. Elsősorban tapasztalt pilóták, oktatók jelentkezését várjuk az andrea@vampair.hu címen.

Szöveg: Kádár Andrea
Képek: Kádár Andrea, Koszta Péter


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Hátimotor

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.20 másodperc