Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Motoros sárkány

Újabb Apolló-program Amerikában


Az áprilisban a floridai Lakelandben tartott Sun’n Fun repülős kiállításon az egriek új, módosított Delta Jetje szép sikert ért el, az Air Création Tanargjától csak néhány századponttal lemaradva szerezte meg a második helyet a trájkok közt. Az Apolló gépeit már évek óta az USA-ban forgalmazó Tampa Bay Aerosport csak azt sajnálta, a speciálisan az amerikai piacra fejlesztett új sárkány, a Fusion még épp nem mutatkozhatott be az eseményen: lapzártakor azonban a prototípus már úton van Florida felé…

A Delta Jet és a Jet Star kinti népszerűségén felbuzdulva támadt az ötlet, hogy a kettőből egy, a tengerentúli igényeknek még pontosabban megfelelő csúcsmodellt hozzanak össze. A csaknem egy éven át tartó fejlesztésben az amerikai dealer is részt vett tanácsokkal és , a közös munka eredményeképpen pedig megszületett az „összeolvadást” nevében is jelző Fusion.
Mi benne a más? Ahogy Vereb Gyuri mondja, mindenben hasonlít a két elődre, de mégis minden részletében egy kicsit más. Az alapvető változtatások közt elsősorban a komfortot kellett az amerikai elvárásokhoz igazítani. A Jet Star üléskeretének szögét ugyan megtartották, de maguk az ülések a Delta Jet műanyag ülésformáinak átalakított változataiból készültek, hogy mindkét utas nagyobb kényelemben repülhessen. A másik különbség a magyar (királydinnyés) terepviszonyoktól igencsak eltérő floridai homokos placcokból adódik: ott elkelnek a nagy, könnyű, ballonos kerekek. A trájk mindenben egyedi kialakítást és külsőt kapott, a burkolatok formájától azok anyagáig: a prototípus burkolata – rendelésre – műanyag helyett szénszálas szerkezetű. Motorizációként egyelőre az 582-es Rotax került bele, ám a későbbiekben természetesen a 912-es verzióval is tervezik gyártását.
A Fusion berepülése – természetesen még itthon, egyelőre egy C15TN szárnnyal – sikeresen megtörtént, már csak izgatottan várjuk, mit szólnak hozzá az amcsik…

Szöveg: Kádár Andrea
Fotók: Halley


 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Motoros sárkány

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.07 másodperc