HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
H√°timotor

Budapest–Bamako


Az idei Budapest–Bamako rallye rep√ľl√Ķs szempontb√≥l is „elh√≠res√ľlt”. A futam hivatalos h√°timotoros l√©gifot√≥s√°n, Szab√≥ P√©teren k√≠v√ľl egy m√°sik motoros erny√Ķs pil√≥ta, Letenyei Viktor is r√©szt vett a rallye-val p√°rhuzamosan zajl√≥ t√ļr√°n. Viktor viszontags√°gos kalandjair√≥l igencsak zavaros h√≠rek l√°ttak napvil√°got a magyar m√©di√°ban, el√Ķsz√∂r m√©g az sem volt egy√©rtelm√Ľ, milyen rep√ľl√Ķeszk√∂zzel is sz√°llt az amerikai nagyk√∂vets√©g f√∂l√© a k√©s√Ķbb letart√≥ztatott √©s k√≠m√©letlen√ľl b√∂rt√∂nbe vetett szupertitkos magyar 007-es. Haza√©rkez√©se ut√°n volt szerencs√©nk szem√©lyesen tal√°lkozni vele, √©s saj√°t sz√°j√°b√≥l meghallgatni a t√∂rt√©netet.

Viktor val√≥ban repkedett a k√∂vets√©g t√°j√©k√°n, amir√Ķl el√Ķsz√∂r azt sem tudta, milyen √©p√ľlet. Majd mikor m√°sodik alkalommal jobban megk√∂zel√≠tette, √©s veszt√©re val√≥ban le is f√©nyk√©pezte, nagy meglepet√©sk√©nt √©rte a lesz√°ll√°skor, hogy fogad√≥bizotts√°gk√©nt a rend√Ķrs√©g v√°rja. Sz√≥ sz√≥t k√∂vetett, s v√©g√ľl val√≥ban h√°rom napig tartott√°k bent a helyi kapit√°nys√°gon, igaz, mag√°nz√°rka helyett b√©k√©sen √ľld√∂g√©lhetett az irod√°ban, s m√©g a rend√Ķr√∂k testv√©riesen, egy t√°lb√≥l k√©zzel csemeg√©zett kuszkuszeb√©dj√©re is meginvit√°lt√°k. Sok √©tv√°gya ugyan nem volt…
Az id√Ķk√∂zben b√Ľnjelk√©nt m√©giscsak lefoglalt h√°timotor nagy √©rdekl√Ķd√©st v√°ltott ki a kapit√°nys√°g udvar√°n, ak√°r r√∂gt√∂n n√∂vend√©keket is toborozhatott volna. Hi√°ba magyar√°zta a zsaruknak, nem hitt√©k el, hogy nem valami speci√°lis kommand√≥s kik√©pz√©sen saj√°t√≠totta el ennek a fura szerkezetnek a kezel√©s√©t. S mikor a r√° z√°poroz√≥ k√©rd√©sek k√∂zt arra is v√°laszolt, hogy milyen magasra – ak√°r t√∂bb ezer m√©terre – lehet felrep√ľlni a masin√°val, m√°r mindenki meg volt r√≥la gy√Ķz√Ķdve, hogy messzir√Ķl j√∂tt ember azt mond, amit akar, de mindenesetre igen gyan√ļs.
A nyelvi probl√©m√°kb√≥l fakad√≥an n√©mileg k√∂vethetetlen √©s hosszas √ľgyint√©z√©s miatt h√°rom napig tartott, m√≠g siker√ľlt tiszt√°zni a f√©lre√©rt√©seket, s a k√∂vets√©gr√Ķl k√©sz√≠tett h√°rom l√©gifot√≥ja √°r√°n meg is √ļszta a dolgot, √°m ezzel m√©g nem √©rtek v√©get megpr√≥b√°ltat√°sai. Hogy finansz√≠rozni tudja a meghosszabb√≠tott k√©nyszernyaral√°st √©s a tervezett√Ķl elt√©r√Ķ hazautaz√°st, eladogatott n√©h√°ny felszerel√©st. Balszerencs√©j√©re s√°tr√°√©rt az egyik helyi er√Ķ hamis p√©nzzel fizetett. Term√©szetesen abb√≥l vette volna a rep√ľl√Ķjegy√©t, √≠gy azt√°n r√∂vid √ļton vissza is ker√ľlt az imm√°r ismer√Ķs kapit√°nys√°gra, ahol ez√ļttal addig kellett h√©derelnie, m√≠g a s√°torv√°s√°rl√≥t el√Ķ nem ker√≠tette, s mint a mes√©ben, ezut√°n is csak a j√≥s√°gos rend√Ķrparancsnokn√Ķ k√∂zbeavatkoz√°s√°nak k√∂sz√∂nhet√Ķen nem k√©ste le az imm√°r er√Ķsen √°h√≠tott p√°rizsi j√°ratot. Ennyi teh√°t a k√©mhist√≥ria, amit Viktor a k√∂r√ľlm√©nyekhez k√©pest meglep√Ķ der√Ľvel viselt √©s mes√©lt el, l√°that√≥an nem szegte kedv√©t ez az apr√≥ mal√Ķr. Viktor egy√©bk√©nt igazi PPG-s vil√°gj√°r√≥. Mindenhova mag√°val viszi felszerel√©s√©t, rep√ľlt m√°r Egyiptomban a piramisok felett, M√°lt√°n, Indon√©zi√°ban, s√Ķt m√©g Ukrajn√°ban is, ahol katon√°k seg√≠tettek neki erny√Ķt teregetni. 96 kil√≥ja ellen√©re a l√©tez√Ķ legegyszer√Ľbb, legstrapab√≠r√≥bb, de tal√°n a legkev√©sb√© bik√°s Solo 210-es Parapowert haszn√°lja, bizony√≠tva, hogy egy igazi mad√°rembernek nincs sz√ľks√©ge csilivili vircsaftra, vagy ahogy ezt a gengszterekn√©l l√°thattuk, a nagymen√Ķk be√©rik egy 38 Speciallal, nem kell nekik a 44-es Magnum vagy a Desert Eagle.

Mintha csak ezt a t√©zist akarta volna al√°t√°masztani, Szab√≥ P√©ter, a g√∂d√∂ll√Ķi Felh√Ķ√ļt sikl√≥erny√Ķs klub atyja, a hazai motoros erny√Ķs t√°rsadalom egyik legelismertebb tagja szint√©n Solo motoros Parapowerrel l√©gifot√≥zta √©s filmezte v√©gig a Bamako rallye esem√©nyeit.

P√©ter a k√∂vetkez√Ķket mes√©lte:
Szerencs√©s v√©letlennek k√∂sz√∂nhetem azt, hogy v√©g√ľl is a versenyt (els√Ķ magyar csapatk√©nt) megnyer√Ķ p√°ros (L√Ķrincz Attila – Nagy Mikl√≥s) aut√≥j√°ban utazhattam, √≠gy v√©gigk√ľzdve √©s -izgulva a verseny megnyer√©s√©nek k√ľzdelmes folyamat√°t. A munk√°m mellett pr√≥b√°ltam a csapatnak hasznos tagja lenni, de legal√°bbis nem h√°tr√°ltatni √Ķket.
A rep√ľl√©sekkel nagyon vigy√°znom kellett, nehogy valami gond legyen ott a vil√°g v√©g√©n, esetleg t√∂bb sz√°z km-re a legk√∂zelebbi k√≥rh√°zt√≥l. A feladatom szerint min√©l gyakrabban fel kellett sz√°llnom, √©s l√©gi videofelv√©teleket k√©sz√≠teni a versenyr√Ķl a rallye-r√≥l k√©sz√ľl√Ķ filmhez.
Ez √°ltal√°ban napi egy felsz√°ll√°st jelentett. Az id√Ķj√°r√°si felt√©telek rosszak voltak, de ez nem lepett meg, rep√ľltem m√°r sivatagban. A sz√©l szinte mindig er√Ķs volt, √©s dob√°l√≥s, termikes. Erre eleve sz√°m√≠tottam, ez√©rt a Parapower Solo 210-es motorom mell√© Edina (a feles√©gem) kism√©ret√Ľ, S-es Dakota erny√Ķj√©t vittem, amely lehet√Ķv√© tette, hogy szinte b√°rhonnan fel tudjak sz√°llni, √©s az er√Ķs t√ļlterhel√©s miatt el√©g stabil volt, hogy el tudjam engedni az egyik ir√°ny√≠t√≥zsin√≥rt, √©s vide√≥zzak.
√Āltal√°ban reggelente √©s est√©nk√©nt tudtam rep√ľlni. Reggel a mez√Ķny startol√°s√°t filmeztem, este a t√°borokat, √©s ritk√°n napk√∂zben az √©pp arra halad√≥ mez√Ķnyt tudtam vide√≥zni. A felszerel√©s j√≥l vizsg√°zott, a verseny 15 napj√°b√≥l 4 napon nem tudtam rep√ľlni (id√Ķj√°r√°si okokb√≥l vagy a fesz√≠tett versenyprogram miatt), a t√∂bbi napon 18 felsz√°ll√°sb√≥l k√∂zel 5 √≥r√°t rep√ľltem. A legt√∂bbsz√∂r egy-egy felsz√°ll√°s 10–15 perc volt. Felvettem a mez√Ķny √©pp arra j√°r√≥ r√©sz√©t, majd lesz√°lltam √©s gyorsan pakoltam √∂ssze, hogy amint kih√Ľlt a motor, mi is rohanhassunk tov√°bb.

Letenyei Viktor beszámolóját lejegyezte Kádár Andrea
Képek: Letenyei Viktor és Szabó Péter


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotor

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.09 mŠsodperc