HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Motoros s√°rk√°ny

XTR Open air days 2010


Filipovits Attila, k√∂zismertebben Filipo, egyike a legszimpatikusabb motoros s√°rk√°nyos pil√≥t√°knak az Eu-ban. S√Ķt, m√©g a balk√°non is. Ami szint√©n Eur√≥pa, b√°r ez felfog√°s k√©rd√©se.
Filipo horv√°t √°llampolg√°r √©s csinos, j√≥k√©p√Ľ, sz√©p szem√Ľ leg√©ny. √ē cs√°b√≠tott Banja Luk√°ba, az els√Ķ ultrak√∂nny√Ľ motoros rep√ľl√Ķs tal√°lkoz√≥ra.

Ezt cimbor√°ja, Varga Ferenc szervezte, aki az IFOR k√∂tel√©k√©ben van kint Boszni√°ban, m√°r r√©g √≥ta. Szarajev√≥ban vigy√°z a b√©k√©re √©s a rendre, szabad idej√©ben pedig extr√©m sportokkal foglalkozik, azokra cs√°b√≠tja az unatkoz√≥ bosny√°kokat, meg f√Ķleg az egzotikumra ki√©hezett turist√°kat. Elhat√°rozta, hogy bemutatja az ultrak√∂nny√Ľek vil√°g√°t a rep√ľl√©st csak √©s kiz√°r√≥lag a katonas√°g sz√°m√°ra fenntartott form√°j√°ban ismer√Ķ lakoss√°gnak. Nem kis f√°ba v√°gta a katonafejsz√©t. H√≥napokig tartott a szervez√©s, az enged√©lyek beszerz√©se, a huzavona a k√ľl√∂nf√©le, de f√Ķleg l√©g√ľgyi hat√≥s√°gokkal. T√ľrelmes √©s taktikus ember ez a Feri, mint katona is biztos, olyan t√ļl√©l√Ķ-fajta lehet. El√©g az hozz√°, hogy t√∂bbsz√∂ri halaszt√°s ut√°n okt√≥ber 16-17.-e lett a v√©gleges id√Ķpont Banja Luk√°ban. Az eredetileg tervezett Szarajev√≥i helysz√≠nt csak amiatt kellett storn√≥zni, hogy az enged√©ly al√°√≠r√°s√°ra felhatalmazott aparatcsnik tart√≥san szabads√°gon volt. Pedig az lett volna az igazi.
A motoros s√°rk√°ny kateg√≥ri√°t term√©szetesen Filipo k√©pviselte egy Topless sz√°rnyas Apollo Monsoonnal, az UL merevsz√°rny√ļakat Vereb Gyuri testes√≠tette meg a gy√°ri Apollo Foxxal, M√©h√©sz Zsolt√©k elhozt√°k a Xenont, Kis Istv√°nnal √©s Ilk√≥val mi voltunk a motoros erny√Ķs g√©poszt√°ly. Konvojban utaztunk, √ļgy n√©zt√ľnk ki rep√ľl√Ķ szerkezeteinkkel az ut√°nfut√≥kon, hogy a Zavatta cirkusz megirigyelhetett volna. Az id√Ķj√°r√°s nem volt kegyes hozz√°nk, a cs√ľt√∂rt√∂k esti meteor l√°tt√°n minden norm√°lis ember lemondott volna az utaz√°sr√≥l, de mi rep√ľl√Ķs√∂k vagyunk, nem norm√°lisak. Meg azt√°n Varga Ferit sem volt sz√≠ve senkinek cserbenhagyni annyi adminisztr√°ci√≥s iszapbirk√≥z√°s ut√°n.
Banja Luka katonai repter√©t harci √©s sz√°ll√≠t√≥helikopterek haszn√°lj√°k, de mint pattan√°s a serd√ľl√Ķ orr√°n, m√°r megjelent egy k√©k hang√°r, ULL felirattal. Benne pedig k√©t √∂z√∂nv√≠z el√Ķtti Apollo t√≠pus√ļ motoros s√°rk√°ny. Hogy rep√ľlnek-e vagy sem, arra nem der√ľlt f√©ny, de a balk√°non minden tilalom ellen√©re minden lehets√©ges, s√Ķt, annak az ellenkez√Ķje is.
M√ļlt √©s jelen, a Jet Start mi vitt√ľk bemutat√≥ba
Mindenesetre ez a hang√°r √©s az el√Ķtte lev√Ķ f√ľves placc lett az els√Ķ Boszniai ultrak√∂nny√Ľ √∂sszer√∂ffen√©s helysz√≠ne. Varga Feri√©k kifog√°stalan munk√°t v√©geztek a kommunik√°ci√≥ vonatkoz√°s√°ban. Ezt a tehets√©g√ľket t√ľkr√∂zi egy√©bk√©nt weboldaluk is, le lehet csekkolni: www.xtr.ba Ott volt a t√©v√©, a r√°di√≥, minden √©l√Ķ √©s mozg√≥ rep√ľl√©s ir√°nt √©rdekl√Ķd√Ķ civil √©s katona heted h√©t hat√°rr√≥l, r√°ad√°sul olyan id√Ķj√°r√°sban, mint amilyenben √°ll√≠t√≥lag Mme Recamier azt mondta Nap√≥leonnak annak idej√©n: „Fels√©g, ilyen id√Ķben k√©t dolgot lehet csin√°lni √©s √©n nem tudok r√∂mizni”. √Čs m√©gis, megrep√ľlt√ľk a r√°nk b√≠zott feladatokat. √ögy is mondhatn√°nk: kirep√ľlt√ľk magunkat. √Člvezt√ľk. Eur√≥paiv√° fejl√Ķd√∂tt (vagy satnyult) √©rz√©keink halkan, de f√©lre√©rthetetlen√ľl sugallt√°k: ez itt az igazi √©let. Cigarettaf√ľst√∂s, p√°link√°s, izzadts√°gszag√ļ, val√≥di. Nem amolyan aszeptiz√°lt, globaliz√°lt, manipul√°lt. Amilyen mifel√©nk lehetett vagy negyven √©ve.
Nagyon b√≠zom benne, hogy siker√ľlt trad√≠ci√≥t teremteni √©s j√∂v√Ķre √∂sszej√∂n Szarajev√≥ is.
Mi biztosan ott lesz√ľnk.

Szöveg: Szabó György


 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

H√°timotorMerevsz√°rny√ļ ULMotoros s√°rk√°ny

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.10 mŠsodperc