HŠtimotor HŠtimotor Motoros sŠrkŠny Kezdűlap MerevszŠrnyķ UL ForgůszŠrnyķ UL MŻrepŁlťs Videůk Galťria

Version francaise Versiunea Ón rom‚neste
 
Merevsz√°rny√ļ UL

Catalina


Az olaszorsz√°gi Aviano-t√≥l k√∂p√©sre van a Fly Synthesis gy√°ra. Komoly, szigor√ļ, sz√ľrke √©p√ľlet, kicsit bunkerszer√Ľ. Az ott gy√°rtott repcsik viszont der√Ľsek. J√≥kedv√ľkben csin√°lj√°k √Ķket az √©letnek √∂r√ľlni tud√≥ talj√°nok.

A Catalina p√©ld√°ul a 2008-2099-es v√°ls√°g √©veiben sz√ľletett, amikor egym√°s ut√°n z√°rtak be azok a c√©gek, amelyek egzisztenci√°ja az ultrak√∂nny√Ľ rep√ľl√©shez k√∂t√Ķd√∂tt. A Fly Synthesis-n√©l r√∂gt√∂n meg√©rezt√©k, hogy t√ļl√©l√©sre kell berendezkedni, √©s azt is, hogy eladni √ļgy se nagyon tudn√°nak, √≠gy egy olyan term√©k fejleszt√©s√©t kezdt√©k el, amivel legal√°bb j√≥l elsz√≥rakozhattak. A Catalina ugyanis egy j√°t√©kszer. Olyannyira, hogy a tesztpil√≥t√°k is bevallj√°k: h√≥napokon kereszt√ľl napkelt√©t√Ķl napnyugt√°ig ny√ļzt√°k, nyaggatt√°k, hol az Adria hull√°main, hol a Piave foly√≥, vagy valamelyik csatorn√°j√°nak s√≠k t√ľkr√©n, azzal az √ľr√ľggyel, hogy valami m√©g nem t√∂k√©letes rajta, val√≥j√°ban a puszta √©lvezet kedv√©√©rt. Az esti debriefing sor√°n gondterhelten magyar√°zt√°k, mi mindent ki kellett pr√≥b√°lni az adott probl√©ma orvosl√°s√°hoz, de mindig el√°rulta √Ķket az a bizonyos arckifejez√©s, aminek a l√°tt√°n a viccbeli f√Ķn√Ķv√©r azt parancsolta az ap√°c√°nak: „√©s szopogass el l√°nyom egy f√©l citromot is…”

A Catalina fejleszt√©se m√©g √≠gy sem ker√ľlt sokba. A Sz√°rny √©s a v√≠zszintes vez√©rs√≠k adottak voltak, a Storch harminc √©ve rep√ľl vel√ľk. Junkers t√≠pus√ļ cs√Ľr√Ķ-√≠vel√Ķlapja olyan elm√©s megold√°ssal rendelkezik, hogy az √≠vel√Ķlap nyit√°s√°val a cs√Ľr√Ķ kit√©r√≠t√©s m√©rt√©ke automatikusan cs√∂kken, az aszimmetrikus √°tes√©s elker√ľl√©se v√©gett. A haj√≥test karbon, minden k√∂t√Ķ √©s hord√≥elem rozsdamentes anyagb√≥l k√©sz√ľl, intenz√≠v tengeri felhaszn√°l√°sra tervezve. A sz√°rny a t√∂rzs ment√©n h√°trahajthat√≥, egy szem√©ly √∂t perc alatt er√Ķlk√∂d√©s √©s gondolkod√°s n√©lk√ľl k√∂z√ļti m√©ret√Ľre csukja, sz√°razf√∂ld√∂n persze. M√©g gurulni is lehet √≠gy, b√°r az orrfut√≥ hajlamos az elemelked√©sre. A motor az 582-es Rotax, ez biztos√≠tja a legjobb t√∂meg-von√≥er√Ķ ar√°nyt, term√©szetesen egy speci√°lis 1,6m-es Helix l√©gcsavarral kombin√°lva. Kaphat√≥ reverz m√≥dra alkalmas √°ll√≠that√≥ sz√∂g√Ľ is, ami a v√≠zi man√Ķverez√©st nagyban megk√∂nny√≠ti, fel√°r√©rt. Az eg√©sz szerkezet 250 kg-ot nyom sz√°razon, ami az√©rt is kiv√°l√≥, mert az √ļsz√≥talpas repcsik eset√©ben a legt√∂bb Eu-s orsz√°g l√©g√ľgyi hat√≥s√°ga 10%-al nagyobb max. felsz√°ll√≥t√∂meget enged√©lyez, √≠gy m√©g tele tankkal is 237 kg hasznos t√∂meg leveg√Ķbe emel√©se lehets√©ges.


A g√©pt√∂rzs maga k√©t egym√°sba eresztett arasznyi √°tm√©r√Ķj√Ľ alu cs√Ķ, bel√ľl m√©g egy f√ľgg√Ķleges lemez er√Ķs√≠t√©ssel, hogy f√©lm√©teres hull√°mokon bukd√°csolva, azoknak csap√≥dva se f√°radjon t√ļl kor√°n a farokr√©sz. A fut√≥m√Ľ elektromosan m√Ľk√∂dtetett, mindk√©t ir√°nyba. Term√©szetesen van manu√°lis nyit√°sra is lehet√Ķs√©g. A f√©krendszer is s√≥s vizet √°ll√≥ anyagb√≥l k√©sz√ľl, a felnik p√©ld√°ul karbonb√≥l. Az orrfut√≥ helys√©g√©t fel√ľl plexi takarja, √≠gy el√©g egy szempillant√°s a m√Ľszerfal al√°, hogy kider√ľlj√∂n a poz√≠ci√≥ja.
Az amf√≠bi√°k legvesz√©lyesebb csapd√°ja ugyanis a kint felejtett fut√≥ v√≠zre sz√°ll√°skor. Sz√©les j√≥kedv√ľkben ezt is tesztelt√©k a Fly Synthesis berep√ľl√Ķpil√≥t√°i, az eredm√©ny az, hogy egy h√°ts√≥ ker√©k kint m√©g meg√ļszhat√≥, ber√°dlizik t√Ķle a Catalina de nem borul fel. M√°r ez is kit√Ľn√Ķ eredm√©ny. Beh√ļzott fut√≥val nem aj√°nlatos sz√°razf√∂ldre lesz√°llni, b√°r a kevl√°r er√Ķs√≠t√©snek k√∂sz√∂nhet√Ķen egy j√≥ nedves p√°zsit bev√°llalhat√≥, er√Ķs sz√©l √©s alacsony t√∂megadatok eset√©n m√©g a felsz√°ll√°st is meg lehet reszk√≠rozni bent ragadt fut√≥val. A Catalina rep√ľl√©si tulajdons√°gair√≥l nem volt alkalmunk szem√©lyesen meggy√Ķz√Ķdni, de a l√°tott vide√≥k alapj√°n elmondhat√≥: egyszer√Ľ √©s biztons√°gos. Arra j√≥, hogy k√ľl√∂n√∂sebb rutin n√©lk√ľl is meg lehessen ismerkedni a vizes rep√ľl√©s √∂r√∂meivel. L√°ttunk p√©ld√°ul vide√≥t arr√≥l, hogyan viselkedik, ha kilebegtet√©s n√©lk√ľl, egyenesen az orr√°ra √©rkezik meg, bizony kacs√°zik, mint a lapos k√Ķ, de megbocs√°jtja.
Beh√ļzott fut√≥val annyira letisztult a form√°ja, hogy el lehet felejteni: v√≠zre sz√°l√°shoz alkalmas testtel rendelkezik, hogy val√≥j√°ban egy rep√ľl√Ķ cs√≥nak. Pap√≠rforma szerint t√∂bbet tud, mint egy √°tlagos UL repcsi, √°tes√©si, utaz√≥ √©s legnagyobb sebess√©ge alapj√°n az egyszer√Ľ k√∂z√©pkateg√≥ri√°s g√©pek k√∂z√© sorolhat√≥. Lehet bele pakolni g√°tl√°stalanul (a megn√∂velt hivatalos max. felsz√°ll√≥ t√∂megre val√≥ tekintettel) √©s m√©g √≠gy is be√©ri egy k√©t√ľtem√Ľ motorral.

A k√©t√©lt√Ľ rep√ľl√©s felt√©telrendszere k√ľl√∂n fejezetet √©rdemelne, egyel√Ķre maradjunk annyiban, hogy nagy tavainkon kiz√°rt, egy√©bk√©nt meg √ļgy a rep√ľl√©s, mint a motoros haj√≥z√°s felt√©teleinek meg kell felelni a szem√©lyi jelleg√Ľ jogos√≠t√°sok, mint a g√©pre vonatkoz√≥ szab√°lyok vonatkoz√°s√°ban egyar√°nt. R√∂viden: felejtsd el…
Hacsak fel nem siker√ľl kelteni az √©rdekl√Ķd√©s√©t ezzel az √≠r√°ssal a t√©ma ir√°nt valamilyen excentrikus p√©nzembernek √©s ezzel beind√≠tani egy olyan folyamatot, mint p√©ld√°ul az autogiro eset√©ben. Ki tudja, akkor n√©h√°ny √©v m√ļlva m√°r l√©gi √ļton mehet√ľnk az Adri√°ra.
Ennek a d√©lib√°bnak az es√©lyeit n√∂veli, hogy a Fly Synthesist (√©s egyben a Pipistrelt is) √ļj d√≠ler k√©pviseli Magyarorsz√°gon. Szil√°gyi J√°nos viszonylag √ļj szerepl√Ķ a hazai UL √©letben.
A m√Ľszaki sportban √ļgy korm√°ny, mint m√Ľhely oldalon abszol√ļt referencia, ralis m√ļltj√°nak k√∂sz√∂nhet√Ķen. Nem mell√©kesen, Jani …. √≥ta oktat szem√©lyg√©pkocsin √©s kamionon, az √≠gy megszerzett rutint √©s a kidolgozott m√≥dszereket igen hat√©konyan √ľltette √°t a pil√≥tak√©pz√©sbe. Az m√°r csak hab a tort√°n, hogy szenved√©lyesen szeret rep√ľlni √©s ez sug√°rzik is r√≥la. Minden gesztusa, szava el√°rulja: amit csin√°l, az nem a p√©nzr√Ķl, az √ľzletr√Ķl sz√≥l, hanem arr√≥l, hogy szenved√©ly√©t ki√©lhesse √©s m√°sokkal is megoszthassa, m√°sokat is r√©szes√≠thessen bel√Ķle. Ilyen k√°rty√°kkal a kez√©ben nem volt neh√©z meggy√Ķznie Ivo Boscarolt, a Pipistrel f√Ķn√∂k√©t, hogy a magyar d√≠lers√©get r√°b√≠zza. Ma m√°r ott tart a k√∂zrem√Ľk√∂d√©s, hogy az √∂sszes Pipistrel √°ltal besz√°m√≠tott vagy visszav√°s√°rolt Sinus √©s Virus Veszpr√©mben landol. Itt k√©t a Pipistrel √°ltal kik√©pezett √©s min√Ķs√≠tett szerel√Ķ teljes, a gy√°r √°ltal el√Ķ√≠rt szerkezeti √©s motorikus ellen√Ķrz√Ķ – fel√ļj√≠t√≥ - nagyjav√≠t√≥ programot hajt v√©gre rajtuk, majd berep√ľl√©s ut√°n innen √©rt√©kes√≠tik √Ķket, els√Ķsorban k√ľlf√∂ldre, f√Ķleg Franciaorsz√°gba. A v√°ls√°gnak k√∂sz√∂nhet√Ķen a „second hand” piac vir√°gzik, a vev√Ķk r√°ad√°sul √°tk√©pz√©st is szoktak k√©rni Janit√≥l, nem csoda, hogy √Ķszinte a mosoly napbarn√≠tott arc√°n, amikor azt k√©rdem t√Ķle: - hogy megy a bolt…
A Fly Synthesis-hez is a Pipistrel protezs√°lta be, v√°rhat√≥, hogy hamarosan kialakul egy hasonl√≥ jelleg√Ľ k√∂zrem√Ľk√∂d√©s, ami igen j√≥ h√≠r azok sz√°m√°ra, akik nem engedhetik meg maguknak a vadi√ļj kompozit repcsiket de az√©rt szeretik tudni, hogy kit√Ķl s mit kapnak a p√©nz√ľk√©rt. A Fly Synthesis k√≠n√°lat√°b√≥l egyel√Ķre a Storch-ban l√°t fant√°zi√°t a magyar piacon, az els√Ķ kit √∂sszeszerel√©s alatt √°ll a veszpr√©mi m√Ľhelyben, v√°rhat√≥an m√©g a ny√°r folyam√°n elk√©sz√ľl, lesz amit tesztelni √©s bemutatni az el√©rhet√Ķ √°rfekv√©s√Ľ cs√ļcsg√©pek ir√°nt √©rdekl√Ķd√Ķknek.
B√°zisrepter√ľk Szentkir√°lyszabadja (LHSA), ezt csak tipp a Balcsin nyaral√≥k sz√°m√°ra.

Szöveg: Szabó György Képek: Fly Synthesis illetve Pipistrel arhív 
Belťpťs
   

Kapcsolůdů linkek
   

HŪr ťrtťkelťse
   

Parancsok
   

Kapcsolůdů rovatok

Merevsz√°rny√ļ UL

Tartalomkezel√Ķ rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz √©rv√©nyes.
OldalkťszŪtťs: 0.14 mŠsodperc