Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Motoros sárkány

PMAviation PulsR


A tavaly novemberben Birminghamban tartott Flying Show-n mutatták be a P&M Aviation új fejlesztését, a PulsR trájkot.
Eddig a QuikR volt számunkra az abszolút csúcs a felső kategóriás, utazásra szánt motoros sárkányok között, most úgy tűnik, saját magukat is felülmúlják Billy Brooks-ék.

A 150 km/h feletti utazósebesség és az angol klíma miatt az aerodinamikai burkolat csak idő kérdése volt. A félig zárt, önhordó szerkezetes utastér megoldás nem csak az integrál bukósisakot teszi feleslegessé, megkíméli a pilótát a fejét cibáló menetszéltől, az orrcsövet is kiváltja, így a látás zavartalanabb, a passzív védelem pedig nagyságrendekkel jobb. A GTR 13 topless szárnnyal 91 km/h sebességnél a siklószám 12 feletti. 60 és 160 km/h között keleti kényelemben élvezheti a pilóta a legendás kezességet és az erőfeszítés-mentes kormányzást. Az alkalmazott technológia karbon-üvegszál infúziós eljáráson alapul, ami ma már az autokláv eljárások minőségét hozza, nagyságrendekkel olcsóbban. A futószárak rétegelt üvegszál-balzafa kompozit anyagból, a motorteret határoló tűzfal karbon-balzafa préselt lemezből, a többi karosszéria-elem karbon szivacsból készül. 912-es Rotax motorral és BRS mentőernyővel 260 kg a száraz, a max. felszállótömege pedig 472,5 kg. A szárny szerelése nem okoz nagyobb nehézséget, mint a Quik esetében. Ellenkezőleg, a PulsR alacsonyabb, egy személy számára sem kihívás, a szárny repülő pozícióba emelése, arról nem is beszélve, hogy a topless GTR a latnik eltávolítása után a trájk két oldalán hátrahajtható, a szárny maradhat az árboc tetején. Jelen pillanatban a prototípust nyüstölik, a BCAR-S teszteken már jócskán túl. A gyártósor Angliában lesz, a tervezett nettó kiskereskedelmi ár sajnos meghaladja majd a negyvenezer eurot.

Szöveg és képek: Szabó György 
Belépés
   

Kapcsolódó linkek
   

Hír értékelése
   

Parancsok
   

Kapcsolódó rovatok

Motoros sárkány

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.04 másodperc