Show földön, vízen, levegőben
Dátum: 2008. október 02. csütörtök, 23:32
Rovat: Motoros sárkány


[kep1 30% left] [kep3 30% right] Technikai triatlon Nagykanizsán

Az idén ötödszörre megrendezett technikai triatlon minden bizonnyal nem csak a versenyzőknek és kísérőiknek marad emlékezetes. Ferinc Vince gondolt egy nagyot, és az eddigiektől eltérően egy merész húzással bevitte a versenyt a reptérről a városba. Pontosabban a városon belül fekvő Kanizsa Centrum melletti szabad területre. A motoros sárkányos társadalom szűk körű rendezvényéből egy csapásra nagyszabású show lett, ami nem kevés nézőnek nyújtott egész napos szórakozást június 19-én.

[kep2 40% left] A közönségcentrikus koncepció jegyében elmaradtak, illetve kisebb hangsúlyt kaptak a kevésbé látványos versenyszámok. Nem volt navigációs repülés, sem hosszú távú autózás, az eseményeket a rendezők igyekeztek minden néző számára közelről követhetővé és élvezetessé tenni. Kivételt csak a rövid délelőtti autós navigációs feladat jelentett, melyre értelemszerűen nem a város közepén került sor, ennek történéseit azonban a délután folyamán óriáskivetítőn mutatták be a helyszínre sereglettek számára.
A Kanizsa Centrum erre a célra rendelkezésünkre bocsátott helyiségében a reggeli eligazítással indult a nap. A pilóták mellé rendelt vendégek kisorsolása után a 17 versenyzőpáros részletes ismertetést kapott a rájuk váró feladatokról.
[kep4 30% right] Az ultrakönnyű repülős műfajok demokratikus keveredése jegyében a motoros sárkányok mellett idén először egy motoros ernyős tandem ekipázs is részt vett a versengésen a Vampair színeiben, Szabó Gyuri utasa Pikli András kanizsai rádiós volt. Remélhetőleg a következő években nagyobb számban szerepelnek a triatlonon motoros ernyők s más légi járművek, a kezdeményezés mindenesetre érdekes színfoltja volt a versenynek.
Az első teljesítendő próba az autós navigáció volt. A csapatoknak a kiosztott itinerek alapján a megadott útvonalon kellett eljutniuk a következő versenyszám, a jet-ski szlalom helyszínére. A legrövidebb úton egyébként három kilométerre fekvő csónakázótó elérését persze igen furfangosan bonyolították meg a szervezők: 45 kilométeres izgalmas túra lett belőle még azoknak is, akik egyszer sem tévedtek el. A cél az „ideális időben” való beérkezés volt, a megadott útvonalon kijelölt áthaladási pontok érintésével, amihez 60 kilométeres átlagsebességet kalkulálva optimális esetben 45 percre volt szükség, a korábbi és a későbbi érkezésért is pontlevonás járt. A nem éppen egyszerű feladatot több-kevesebb pontossággal teljesítették időre a versenyzők, a tóhoz való beérkezés után pedig máris kezdetét vette a jetski szlalom. Itt meghatározott sorrendben és vonalon kellett időmérés mellett forgolódni a piros-sárga bójákkal kijelölt kacskaringós pályán. Csodák csodája, senkinek nem sikerült vízbe csobbanni, még a jet-skire életükben először merészkedők is fürdőzés nélkül „úszták meg” a feladatot, persze a sebesség vonatkozásában igen nagy különbségek voltak az óvatos kezdők és a száguldozó profik között.
[kep5 45% left] A tóról visszatérve a Kanizsa Centrumban már várt mindenkit az ebéd, utána pedig a repülős feladatok ismertetését követően megkezdődött a sárkányok „bevonulása”. A közönség kíváncsian gyülekezett a helyszínre mind nagyobb számban, s érdeklődve nézték a gépek felsorakozását a célnál, majd az első próbarepüléseket.
A repülős versenyszámok a homokzsákokkal való célba dobással indultak, ezt követte a léggömbvadászattal összekötött paintball-lövészet. Az idei év újítása a „híd” repülési feladat volt. Két, szalagokkal kialakított „híd” alatt kellett a versenyzőknek átrepülniük, a víz szintjét jelképező alsó és a híd aljának számító felső szalag határolta 5 méteres sávban. Csaknem mindenki hibátlanul teljesítette a próbát. Ez volt egyébként az egyetlen versenyszám, [kep6 45% right] melyet a motoros ernyő – érthető módon – nem tudott a sárkányok módjára abszolválni, ők a felső szalag célzott átszakításával örvendeztették meg a nézőket.
A repülős feladatok közt még egy autós ügyességi szám is helyet kapott a délután folyamán, az „akadálypályán” bójákat kerülve, tolatva, deszkán „félkerekezve” kellett a lehető legrövidebb idő alatt végighaladni.
A közönség – a szakértő kommentárnak köszönhetően is – láthatóan érdeklődéssel és élvezettel követte az eseményeket egészen napnyugtáig. A versenyzőket pedig az esti eredményhirdetés után várta a jól megérdemelt vacsora és a levezető mulatság.

A triatlon dobogósai az összesített eredmények szerint:
1. Kovács Aurél – ifj. Tóth Imre (97 pont)
2. Török András – Bognár Rudolf (81 pont)
3. Bognár István – Cserti Tibor (69 pont)

Szöveg: Kádár Andrea
Képek: Koszta Péter


A hír tulajdonosa: Vampair.hu
http://www.vampair.hu

A hír webcíme:
http://www.vampair.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=595