Hátimotor Hátimotor Motoros sárkány Kezdőlap Merevszárnyú UL Forgószárnyú UL Műrepülés Videók Galéria

Version francaise Versiunea în româneste
 
Vampair.hu: Minden más ami repül

Keresés a rovat híreiben:   
[ Főoldal | Rovatok ]

Minden más ami repül rovat Elektromos motorizációk [ Teszt / Test ]
A villanymotorok régóta részét képezik mindennapjainknak. Könnyű alkalmazhatóságuknak, tisztaságuknak és halk működésüknek, valamint az egyre jobb teljesítményű akkumulátoroknak köszönhetően környezetünkben szinte mindenhol találkozhatunk velük, még kerékpárokban, robogókban, sőt, akár személyautókban is. A légi járművekben való felhasználásuk még csak kísérleti szakaszban tart ugyan, de az olyan, nagy hasznos tömeg/felszállótömeg aránnyal rendelkező repülőszerkezetek esetén, mint például a hátimotor, már léteznek életképes megoldások.
A teljesség igénye nélkül megpróbálunk körképet adni a jelenlegi helyzetről és a várható fejlődésről.


Minden más ami repül rovat Ballonos világrekord [ Rekordok / Records ]

Egy különösen kemény tél…
A meteorológusok nem tévedtek, és pont ez kell nekem, a hideg!
2004 szeptemberében értesülök az AX–02 (250 m3 > 400 m3) hőlégballon-kategóriában született világrekordról - 4 óra 39 perc a levegőben -, amelyet Kanadában Steve GRIFFIN ért el. Eltelik néhány hónap, és nem megy ki a fejemből a gondolat, hogy megpróbáljam túlszárnyalni...


Minden más ami repül rovat Catapult Man [ Portré /Portrait ]
 

2005. szeptember 24-én Jean-Marc Mouligné igazi kihívásnak felelt meg: elsőként lövette ki magát „ágyúgolyóként” több mint 100 méteres magasságba, ahonnan base-jump ernyőjével sikeresen földet is ért. Nemcsak sport-, de technikai teljesítménynek is valami…!Minden más ami repül rovat Mire jó a hagyományos navigáció? [ Teszt / Test ]
A mai „GPS-alapú” repülős világban felmerülhet a kérdés, van-e még egyáltalán szükség a hagyományos navigációra és eszközeire. A választ két irányból megközelítve próbáltuk megadni.


Minden más ami repül rovat GPS – tíz kérdés, tíz felelet [ Teszt / Test ]
Manapság a pilóták többsége használja ezt a navigációt rendkívüli módon megkönnyítő „varázspálcát”. Ha azonban nem ismerjük fel technikai határait, ha csak rá hagyatkozunk, segítség helyett növeli a kockázatot… Érdemes tehát néhány gyakran előforduló kérdést tisztázni.


Minden más ami repül rovat Franciaország… a védõbástya? [ Rendezvény/Evénément ]
Az EMF (Európai UL Szövetség) 2005. október 8–9-én tartotta közgyűlését Prágában, melynek során két ellentétes álláspont ütközése került az érdeklődés középpontjába.


Minden más ami repül rovat Helmut Stern [ Pilóták / Pilotes ]
Ahogy ő fogalmaz, mindig is „természeti lénynek” érezte magát. Hegyek között született, élete nagy részét is ott töltötte – a természet közeli tevékenységek jelentették a munkáját is.


Minden más ami repül rovat Ugorj, ha mersz!
Sztojcsev Tamás Feldhoffer Lipót „közvetítésével“ azzal keresett meg minket, hogy a levegőből örökítsük meg, amint a bázisugró-verseny résztvevői az óbudai kémény tetejéről a mélybe vetik magukat. Ambrózy Péter ezt meg is kísérelte, de az időjárás meghiúsította erőfeszítéseit. Ha már nem sikerült légi fotózással öregbítenünk a motorosernyős-műfaj hírnevét, ezzel a cikkel próbálunk helytállni.


Minden más ami repül rovat Jetman [ Pilóták / Pilotes ]
Yves Rossy nem ma kezdte. Szörfözött már le hőlégballon oldalán, vagy egy 150 m magas vízsugár tetején, „repült” szabadesésben egy Mirage makett szárnyain, már amikor épp nem a svájci légierő Hunter, Tiger F-5E vagy éppen Mirage III-S vadászgépeinek vagy a Swissair DC 9-es, B 747-es, Airbus 319,20,21-es nagyvasainak a bot vagy szarvkormánya, újabban joystickje van a keze között. Ez a 45 éves svájci repülőrült a repülésnek a legmodernebb formáját is kipróbálta. Ez a műfaj csak azért nem fér bele az UL kategóriába, mert egy ultrakönnyű repülő szerkezetnek nem lehet több, mint egy hajtóműve.


Minden más ami repül rovat Fresh Breeze


 
Bejelentkezés
   

Vampairologia
   

Időjárás
   

Útmutató
   

Szavazás
   

Ingyenes apróhirdetések
   

Médiapartnerek
   

Gyúró PPG Reptérrend
   

Régebbi hírek
   

Tartalomkezelő rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.08 másodperc